PROGRAMMES

Pançev:”Përfaqësuesit e Maqedonisë së Veriut paraqesin teza ideologjike dhe antibullgare…”

Intervistë me Dr. Anton Pançevin. Intervistoi Selim Ibraimi nga ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia   Pala bullgare insiston që puna e këtij komisioni të bazohet mbi interpretimin shkencor të ngjarjeve historike duke u mbështetur mbi burimet autentike dhe mbi provat objektive. Ky komision i përbashkët nuk kishte përparime reale dhe nga vjeshta e vitit të kaluar nuk funksionon, sepse përfaqësuesit maqedonas u tërhoqën për ...

Read More »

Serbia is depopulating Albanians in the Presevo Valley at alarming levels

By Flora Ferati Sachsenmaier, PhD – In the last four years alone, Serbian authorities have purged more than 4,000 Albanians from the Civil Registry in the municipality of Medvegja in southern Serbia. Planned by the highest political circles and executed by the Serbian Ministry of Interior (MUP), the removal of Albanians from the Civil Registry is precipitating a major humanitarian ...

Read More »

‘Bllokuar’ brenda mureve

NGA SELIM IBRAIMI-(SHBA) Pandemia globale ka paralizuar të gjithë sektorët e ekonomisë, tregjet botërore, linjat ajrore, industrinë e transportit dhe jetën e njerëzve. Pothuajse njerëzimi është detyruar të ndërmarrë hapa radikalë për të izoluar përhapjen e virusit, dhe me këtë izolim shtetet duket se janë rikthyer në mesjetë kur u detyruan të mbyllnin dhe të vendosnin kufij me shtetet armiqësore ...

Read More »

‘Locked’ inside the walls with the invisible enemy

BY SELIM IBRAIMI- The global pandemic has paralyzed all sectors of the economy, world markets, airline, shipping industry and people’s lives. Almost humanity has been forced to take radical steps to isolate the spread of the virus, and with this isolation states seems that have returned to the Middle Ages when they were forced to close and establish borders with ...

Read More »

Kosova, një shtet i kapur nga politikanë të vjetër, ka hyrë në një krizë të re kushtetuese

NGA SELIM IBRAIMI- (SHBA) Kosova, një shtet i kapur nga politikanë të vjetër, ka hyrë në një krizë të re ligjore. Grupi i partive politike (LDK, AAK dhe NISMA) që rrëzuan qeverinë e kryeministrit aktual, Albin Kurti, sot e morën mandatin nga Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi. Z. Avdullah Hoti është mandatuar nga LDK dhe është pranuar nga presidenti. Dërgimi ...

Read More »

Kosovo, a state captured by senior politicians, has entered into a new legal crisis

BY SELIM IBRAIMI- Kosovo, a state captured by senior politicians, has entered into a new legal crisis. The group of parties (LDK, AAK and NISMA, etc.) that overthrew the government of  the current incumbent Prime Minister Albin Kurti, today received the mandate from President of Kosovo Hashim Thaçi. Mr. Avdullah Hoti has been mandated by the LDK and accepted by ...

Read More »

Murtaja, karantinat dhe gjeopolitika në Perandorinë Osmane

Murtaja, karantinat dhe gjeopolitika në Perandorinë Osmane Nga Birsen Bulmus, 2005 Shumë nga shtetarët më të mëdhenj osmanë dhe figura letrare nga shek. 15 deri në fillim të shekullit 20, e konsideruan murtajën si një kërcënim të rëndë për perandorinë e tyre. Shumë osmanë duartrokitën vendosjen e një karantine kundër sëmundjes në 1838 si një mjet për t’i rezistuar depërtimit ...

Read More »

Nga lufta për mbijetesë në betejën tjetër të lulëzimit

Nga ILIR ZENKU-Sh.B.A.-Ka kohë që jam i angazhuar 24/7 me përballimin e krizës që erdhi në punë si ndonjë stuhi dhe akoma po punojmë orë të gjata në drejtime të ndryshme të përballojmë ndryshimet. Mirëpo dua të ndaj me ju një moment që duhet të ndodhë me secilin dhe shpresoj të ndodhë sa më shpejtë. Duhet të kalojmë nga lufta ...

Read More »

‘Pasivizimi i adresave’ të vendbanimit në Luginë të Preshevës, Medvegjë dhe Bujanoc

Nga Dr. Flora Ferati-Sachsenmaier- Bashkëpunëtore shkencore, Instituti Max Plank për Studimin e Diversitetit Fetar dhe Etnik Gjatë vetëm katër viteve të fundit autoritetet serbe kanë fshirë mbi 4 mijë shqiptarë nga regjistri civilë në komunën e Medvegjes. E planifikuar nga qarqet më të larta politike në Serbi dhe e ekzekutuar nga Ministria e Puneve te Brendshme te Serbise (MUP-i), fshirja ...

Read More »

Nga mosmarrëveshjet politike në Kosovë- deri tek përçarjet gjermano-amerikane

NGA SELIM IBRAIMI- “Javën tjetër unë do të ndërmarr hapat e fundit kushtetues për të mundësuar formimin e një qeverie të re me një legjitimitet të plotë nga parlamenti, i aftë për të luftuar COVID-19 dhe për t’i shërbyer popullit. Tarifat dhe reciprociteti duhet të bien për të forcuar mbështetjen e SHBA-ve dhe BE-së për Kosovën”- deklaroi Presidenti i Kosovës ...

Read More »