NEWS -INTERVIEWS-FORECASTS

PUSHTIMI I TERRITORIT

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Sistemi politik i Europës mesjetare ishte një farë kombinimi i pushtetit lokal dhe vendosjes së politikës në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Megjithatë, që nga shekulli i XIV ky sistem u thjeshtua shumë, pasi shteti u shfaq si një entitet politik i vendosur në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Shtetet e reja në të ...

Read More »

KAPJA E SHTETIT NË MAQEDONINË POST KOMUNISTE

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT  I .E ardhmja e Maqedonisë po testohet jo vetëm nga faktorë të jashtëm, por kjo po bëhet reale nga vetë maqedonasit të cilët nga mungesa e zhvillimit demokratik po e pengojnë ecjen e Maqedonisë përpara dhe ngritjen e shtetit ligjor e jo dogmatik. Me këtë kapje të shtetit dhe luftë të brendshme ...

Read More »

VIZITA E DIPLOMATIT PALMER DHE POZICIONI SHQIPTAR NË BISEDIMET GREKO-MAQEDONE

SELIM IBRAIMI–Matthew Palmer, Drejtori i Zyrës për Evropën Juglindore në Departamentin e Shtetit (DASH), është takuar të mërkurën me kryetarin e BDI-së Ali Ahmeti në Shkup. Sipas njoftimit të BDI-së, në takim është diskutuar për negociatat midis Shkupit dhe Athinës si dhe opsioneve për mbylljen e kontestit me emrin në mënyrë që të zhbllokohen dyert e NATO-s dhe BE-së për ...

Read More »

LOJA ME EMRA

 SELIM IBRAIMI- Greqia në mënyrë indirekte e hodhi poshtë propozimin e pranuar nga pala maqedone “Republika Ilinditase e Maqedonisë”. Në në një kumtesë ajo theksoi se për një zgjidhje në mes dy palëve duhet përcaktues gjeografik dhe kohorë. Atëherë është absurde se pse kryeministri Zoran Zaev bashkë me ekpin e tij dje në një konferencë shtypi tha se janë dakorduar me ...

Read More »

DEKADA E TRETË DHE NDRYSHIMET NË SISTEMIN EUROPIAN TË SIGURISË

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Fundi i dekadës do të shoqërohet me ndryshime, në sistemin europian të sigurisë dhe me një BE të pafuqishme për t’i menaxhuar krizat. Kjo nuk është hera e parë që, Europa nuk ka qenë e aftë për të vepruar dhe dallimet në mes fuqive europiane kanë prodhuar kriza të reja në Ballkan. ...

Read More »

Territori dinamik, politikat urbane dhe loja me harta

SELIM IBRAIMI –INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Bosnja dhe Maqedonia janë një dy shembujt e politikave të RSFJ duke i mbyllur përkohësisht çështjet e hapura me projekte të zhvendosjes së popullsisë brenda territorit ose duke i nacionalizuar tokat e grupeve tjera etnike. Nga pikëpamja historike, pas reformave të Tanzimatit dhe Kryengritjes së Dervish Carës, popujt që gjindeshin në ...

Read More »

Prapa territoreve me hije të errëta

SELIM IBRAIMI -INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT – U bë një shekull nga Revolucioni Bolshevik i vitit 1917 dhe kujtimet për rivizatimin e kufijve në territorin Euroaziatik po ngjallin ankth të ri në fund dekadës së dytë. ShBA, Rusia, Gjermania, Britania e Madhe dhe Turqia po hynë në konkurencë rajonale në Ballkanin Perëndimor. Në këtë fushë të forcave ...

Read More »

“Kthimi i botës së Marko Polos” i Robert D. Kaplan

–Në fund të shekullit të trembëdhjetë, Marko Polo filloi një udhëtim të gjatë nga Venediku në Kinë. Fuqia e “Rrugës së Mëndafshit” – rruga tregtare midis Europës dhe Azisë – ishte një themel i fortë  i perandorisë së Kublai Khanit. Tani, në shekullin e  XXI, regjimi kinez ka propozuar një “Rrugë Mëndafshi” tokësore dhe detare që kopjon pikërisht rrugën që Marko ...

Read More »

War by Other Means

BOOK: MILITARY Review.The professioanl Journal of the U.S. Army War by Other Means: Geoeconomics and Statecraft, Robert D. Blackwill and Jennifer M. Harris, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 2017, 384 pg. Prepared by ISSDMacedonia , 2018.

Read More »

Bazat tokësore dhe blloqet e reja

SELIM IBRAIMI- INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT- Ministrja e Mbrojtjes e Shqipërisë  Olta Xhaçka gjatë qëndrimit në Uashington, ka propozuar opsione për baza tokësore ushtarake. Skenarë: I. Në plan afatgjatë, Ballkani mund të ndahet në dy sfera kryesore gjeopolitike me qendra të caktuara të ndikimit. Blloku i parë ndoshta do të drejtohet nga Serbia me shtetet e saj satelitore, ndërsa blloku ...

Read More »