NEWS -INTERVIEWS-FORECASTS

MISIONI SPECIAL I DIPLOMATIT PALMER

SELIM IBRAIMI- INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT- Diplomati i lartë i Departamentit të Shtetit për Europë dhe Euroazi (DASH) Matthew Palmer do të qëndrojë këtë javë për vizitë në Maqedoni dhe në Ballkan. Palmer një specialist për Europën Juglindore do ta vizitojë Shkupin për së dyti herë në një moment kritik për të ardhmen e republikës e cila i ka ...

Read More »

PARANDALIMI I KRIZAVE TË REJA NË MAQEDONI

SELIM IBRAIMI -INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT- Përkatësia dhe besnikëria përtej retorikës kombëtare për kontroll dhe sovranitet territorial, të një populli, ilustrohet më mirë me historitë e errëta të disa shteteve europiane gjatë periudhës së nacionalizmit dhe ngritjes së vetëdijes kombëtare. I.Kultura e frikës që është përhapur me dekada në Maqedoni i ka pasojat e veta në përditshmërinë ...

Read More »

NATO IN THE BALKAN REGION AS AN INVESTMENT GUARDIAN

 BY BLERIM ABEDINI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT-(ISSD) We know that securing a work is substantial need for growing a planning process. NATO has contributed for its member states to grow own society in political and economical plan. For decades under military security we may see states developed in many fields. Also new states as member of NATO can ...

Read More »

NJË MOMENT I RËNDËSISHËM PËR BALLKANIN

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Burrështetas dhe zyrtarë të Aleancës Veri-Atlantike janë  takuar sot në Bruksel në ndërtesën e re të NATO-s. Organizata mbeti e vetmja aleancë ushtarake në botën e re që kur Lufta e Ftohtë mori fund dhe Pakti i Varshavës u shpërbë.  Si një ndër Aleancat më të fuqishme të shekullit të XXI, NATO ...

Read More »

EKSPANSIONI DHE MODELI UNITAR

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT – Dhuna dhe ekstremizmi politik janë bërë përditshmëri në çështjet e brendshme të Maqedonisë. Vështirë se një vit kalon pa lajme për aktivitetet e sulmeve ndëretnike dhe kriza politike. Nocioni që duhet pranuar është se, shoqëritë multietnike shpesh janë të prirura për dhunë dhe anarki. Këtu nuk përjashtohet Maqedonia, Kosova dhe ...

Read More »

THE EU’s LIMITED ENLARGEMENT TO THE BALKANS

SELIM IBRAIMI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT-(ISSD) The most powerful and influential states of the European Union (EU), Germany, France, the Netherlands, Austria and Denmark, at the end of the week, undertook a series of measures regarding the new asylum rules for refugees displaced from Levant and Maghreb into the EU member states. Therefore European disagreements over migration were transferred ...

Read More »

ZGJERIMI I KUFIZUAR

SELIM IBRAIMI– INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Shtetet më të fuqishme dhe më me ndikim të Unionit Evropian, Gjermania, Franca, Holanda, Austria dhe Danimarka, në fund të javës ndërmorrën një varg masash për sa i përket rregullave të azilit dhe refugjatëve të zhvendosur nga Levanti dhe Magrebi. Mospajtimet evropiane rreth migrimit u transferuan në Ballkanin Perëndimor me shtyerjen e datës ...

Read More »

THE INTERNATIONAL PERSPECTIVE OF THE BALKAN ECONOMY

BLERIM ABEDINI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT-(ISSD) The Balkan Transition takes new directions by approaching manufacturing markets in one single. The international factor challenges the Balkans with its leadership by placing the political motivation of leadership on the scales. Yugoslavia’s manufacturing economy has been a chain of producers linking all its regions to special manufacturing branches. The Balkans seem ...

Read More »

NUCLEAR ENERGY AND SECURITY IN SOUTH-EAST EUROPE

By Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development (ISSD) Nuclear energy production has not large amount of pollution as those from coal plants which we understand as greenhouse gas emissions. Societies have to share more responsibility on protection of nuclear plants from terroristic attacks and defending mining uranium rude from the hands of illegal armed groups. In Bulgaria the ...

Read More »

NGA IRREDENTIZMI NË PARTNERITET STRATEGJIK

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Disa qindra qytetarë të përkatësisë maqedonase po protestojnë kundër marrëveshjes së arritur në mes Maqedonisë dhe Greqisë. Fyerje dhe sharrje mbi baza etnike kundër shqiptarëve vazhduan ta plotësojnë mozaikun etnik dhe urretjen e protestuesëve në qendër të Shkupit. Kryeministrat Zoran Zaev dhe Aleksis Cipras janë dakorduar rreth një dokumenti i cili do ...

Read More »