CRITICAL SECURITY

JUSUF ZEJNELI:”VENDIMET E RËNDËSISHME KËRKOJNË LEGJITIMITET MË TË FUQISHËM”

Intervistë me Prof.Dr. Jusuf Zejnelin, profesor i të drejtës kushtetuese dhe administrative. Intervistoi Selim Ibraimi nga Instituti për Studime të Sigurisë dhe Zhvillimit   Natyrisht se votimi në kuvend shpëton marrëveshjen, mirëpo edhe këtu ka shumë sfida, shkaku i shumicës së kualifikuar. Në këtë rast do të ishte e nevojshme që deputetët të tejkalojnë dallimet politike dhe të mbështesin marrëveshjen. Proceset integruese ...

Read More »

MENAXHIMI I KRIZËS SË RE NË MAQEDONI

SELIM IBRAIMI -INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT- SHBA duhet të ndryshojë strategjinë në Ballkan. Disa diplomatë e kanë të vështirë të kuptojnë rolin hibrid të Rusisë dhe aktorëve të tjerë në Maqedoni. Sondazhet para referendumit në Maqedoni të mbështetura nga Perëndimi tregonin rezultate pozitive, mbi 50%, por të dielën nuk ndodhi ajo që Bashkësia Ndërkombëtare priste. Sondazhet e ...

Read More »

ADELHEID FEILCKE:”DЁSHTIMI I REFERENDUMIT NЁ MAQEDONI NJЁ MЁSIM I HIDHUR…”

Koment nga Adelheid Feilcke- Deutsche Welle Pjesёmarrja e ulёt nё referendumin pёr emrin nё Maqedoni ёshtё njё pikёnisje e keqe pёr zhvillimin e mёtejshёm tё vendit, mendon Adelheid Feilcke. Dёshtimi qartazi i referendumit nё Maqedoni si rrjedhojё e njё pjesёmarrjeje  shumё tё ulёt ёshtё njё mёsim i hidhur pёr shumё palë: Pёr qeverinё nё Shkup, pёr qeverinё nё Athinё, pёr mbёshtetёsit ...

Read More »

MICHAEL LEIGH:”NDRYSHIMI I KUFIJVE KUDO NË BALLKAN KA TË NGJARË TË NDEZË TENSIONET ETNIKE…”

Intervistë ekskluzive për ISSDMaqedonia me z. Michael Leigh, bashkëpunëtor i lartë në Fondin GERMAN -MARSHALL –, të Shteteve të Bashkuara (GMF) Intervistuar nga Selim Ibraimi, Instituti i Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit Sidoqoftë, potencialisht nuk ka fund për ndryshimet kufitare në Ballkan dhe asnjë rregullim kurrë nuk do të konsiderohet përfundimtar. Jetojmë në shoqëritë multietnike në Europë ku parimet udhëzuese janë ...

Read More »

MICHAEL LEIGH:”A CHANGE OF BORDERS ANYWHERE IN THE BALKANS IS LIKELY TO INFLAME ETHNIC TENSIONS …”

Exclusive interview for ISSDMacedonia with Sir Michael Leigh, a senior fellow at The German Marshall Fund of the United States (GMF) Interviewed by Selim Ibraimi However, there is potentially no end to border changes in the Balkans and no adjustment will ever be considered definitive by all. We live in multi-ethnic societies in Europe where the guiding principles are mutual acceptance ...

Read More »

QANI NUHIU:”NËSE HAPET “KUTIA E PANDORËS” VËSHTIRË SE MBYLLET”

Intervistë me politikologun z.Qani Nuhiu. Intervistoi Selim Ibraimi nga Instituti i Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit (ISSDMaqedonia) Do të kisha thënë se ka përçarje përbrenda politikës në Uashington, por edhe përbrenda BE-së në Bruksel. Pasi edhe Uashingtoni edhe Brukseli nuk folin me një zë për këtë çështje. Shembull, kemi divergjenca bredna vetë zyrtarëve amerikanë rreth çështjes së kufinjëve që po ...

Read More »

JAMES PETTIFER:”NDRYSHIMET KUFITARE KREJTËSISHT NUK DUHET TË PËRJASHTOHEN”

Intervistë me autorin, profesorin e historisë në Universitetin e Oxfordit dhe ekspertin britanik për Ballkanin James Pettifer. Intervistoi Selim Ibraimi nga Instituti i Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit (ISSDMaqedonia) ISSD: Z.Pettifer cili është mendimi juaj për debatin -idenë  për korrigjimin e kufijve në mes Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi dhe atij serb Aleksandër Vuçiç dhe ndoshta të ndonjë marrëveshje të ...

Read More »

BISEDIMET KOSOVË-SERBI: TRE KËRKESA PËR T’U MBAJTUR PARASYSH NGA KOSOVA

Opinion i posaçëm nga Prof. Lisen Bashkurti, Ambasador- ISSDMaqedonia Kosova dhe Serbia po hyjnë në fazën finale të normalizimit të marrëdhënieve. Ky normalizim do të realizohet nëpërmjet arritjes së një marrëveshje të gjërë dypalëshe me mbështetje dhe garanci ndërkombëtare. Të dy palët duket të jenë të tendosura maksimalisht. Kjo tendosje është normale po të kemi parasysh se marrëveshja synon që të ...

Read More »

JAMES PETTIFER BRITISH EXPERT ON BALKAN AFFAIRS SPEAKS ON IDEA OF BORDER CHANGES

ISSDMacedonia- The idea of border changes between Kosovo and Serbia, the case of Bosnia and Macedonia and the future of the Balkans. Exclusive interview with Mr. James Pettifer British academic, author and expert on Balkan affairs. Full video interview  

Read More »

BOB CHURCHER:”NJERËZIT NË BALLKANIN JUGOR DUHET TA NJOHIN REALITETIN”

Enkas për Institutin e Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit (ISSDMaqedonia), shkruan BOB CHURCHER- Universiteti i Bristolit, Mbretëria e Bashkuar, Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar, vëzhgues i mëparshëm i OSBE-së për Maqedoninë dhe Shqipërinë dhe Ish-drejtor i Grupit Ndërkombëtar të Krizave (ICG) për Kosovën. Ai tani është një konsulent i pavarur i specializuar në çështjet e sigurisë, bashkëpunimin civil-ushtarak, zhvillimin ...

Read More »