CRITICAL SECURITY

THE EU’s LIMITED ENLARGEMENT TO THE BALKANS

SELIM IBRAIMI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT-(ISSD) The most powerful and influential states of the European Union (EU), Germany, France, the Netherlands, Austria and Denmark, at the end of the week, undertook a series of measures regarding the new asylum rules for refugees displaced from Levant and Maghreb into the EU member states. Therefore European disagreements over migration were transferred ...

Read More »

ZGJERIMI I KUFIZUAR

SELIM IBRAIMI– INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Shtetet më të fuqishme dhe më me ndikim të Unionit Evropian, Gjermania, Franca, Holanda, Austria dhe Danimarka, në fund të javës ndërmorrën një varg masash për sa i përket rregullave të azilit dhe refugjatëve të zhvendosur nga Levanti dhe Magrebi. Mospajtimet evropiane rreth migrimit u transferuan në Ballkanin Perëndimor me shtyerjen e datës ...

Read More »

NUCLEAR ENERGY AND SECURITY IN SOUTH-EAST EUROPE

By Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development (ISSD) Nuclear energy production has not large amount of pollution as those from coal plants which we understand as greenhouse gas emissions. Societies have to share more responsibility on protection of nuclear plants from terroristic attacks and defending mining uranium rude from the hands of illegal armed groups. In Bulgaria the ...

Read More »

NGA IRREDENTIZMI NË PARTNERITET STRATEGJIK

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Disa qindra qytetarë të përkatësisë maqedonase po protestojnë kundër marrëveshjes së arritur në mes Maqedonisë dhe Greqisë. Fyerje dhe sharrje mbi baza etnike kundër shqiptarëve vazhduan ta plotësojnë mozaikun etnik dhe urretjen e protestuesëve në qendër të Shkupit. Kryeministrat Zoran Zaev dhe Aleksis Cipras janë dakorduar rreth një dokumenti i cili do ...

Read More »

PUSHTIMI I TERRITORIT

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Sistemi politik i Europës mesjetare ishte një farë kombinimi i pushtetit lokal dhe vendosjes së politikës në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Megjithatë, që nga shekulli i XIV ky sistem u thjeshtua shumë, pasi shteti u shfaq si një entitet politik i vendosur në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Shtetet e reja në të ...

Read More »

KAPJA E SHTETIT NË MAQEDONINË POST KOMUNISTE

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT  I .E ardhmja e Maqedonisë po testohet jo vetëm nga faktorë të jashtëm, por kjo po bëhet reale nga vetë maqedonasit të cilët nga mungesa e zhvillimit demokratik po e pengojnë ecjen e Maqedonisë përpara dhe ngritjen e shtetit ligjor e jo dogmatik. Me këtë kapje të shtetit dhe luftë të brendshme ...

Read More »

VIZITA E DIPLOMATIT PALMER DHE POZICIONI SHQIPTAR NË BISEDIMET GREKO-MAQEDONE

SELIM IBRAIMI–Matthew Palmer, Drejtori i Zyrës për Evropën Juglindore në Departamentin e Shtetit (DASH), është takuar të mërkurën me kryetarin e BDI-së Ali Ahmeti në Shkup. Sipas njoftimit të BDI-së, në takim është diskutuar për negociatat midis Shkupit dhe Athinës si dhe opsioneve për mbylljen e kontestit me emrin në mënyrë që të zhbllokohen dyert e NATO-s dhe BE-së për ...

Read More »

LOJA ME EMRA

 SELIM IBRAIMI- Greqia në mënyrë indirekte e hodhi poshtë propozimin e pranuar nga pala maqedone “Republika Ilinditase e Maqedonisë”. Në në një kumtesë ajo theksoi se për një zgjidhje në mes dy palëve duhet përcaktues gjeografik dhe kohorë. Atëherë është absurde se pse kryeministri Zoran Zaev bashkë me ekpin e tij dje në një konferencë shtypi tha se janë dakorduar me ...

Read More »

DEKADA E TRETË DHE NDRYSHIMET NË SISTEMIN EUROPIAN TË SIGURISË

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Fundi i dekadës do të shoqërohet me ndryshime, në sistemin europian të sigurisë dhe me një BE të pafuqishme për t’i menaxhuar krizat. Kjo nuk është hera e parë që, Europa nuk ka qenë e aftë për të vepruar dhe dallimet në mes fuqive europiane kanë prodhuar kriza të reja në Ballkan. ...

Read More »

Territori dinamik, politikat urbane dhe loja me harta

SELIM IBRAIMI –INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Bosnja dhe Maqedonia janë një dy shembujt e politikave të RSFJ duke i mbyllur përkohësisht çështjet e hapura me projekte të zhvendosjes së popullsisë brenda territorit ose duke i nacionalizuar tokat e grupeve tjera etnike. Nga pikëpamja historike, pas reformave të Tanzimatit dhe Kryengritjes së Dervish Carës, popujt që gjindeshin në ...

Read More »