CRITICAL SECURITY

Hapësira dhe territori

Selim Ibraimi-(CSSD) –Hapësira dhe territori ishin një ndër dy tiparet e luftërave europiane dhe vrasjeve masive të popullatës jo vetëm në Europë por edhe në Ballkan gjatë shekujve 18, 19 dhe 20. “Volk ohne Raum” -“Njerëzit pa Hapësirë” ishte një thirrje politike dhe propagandë që u përdor në Republikën e Weimarit dhe në Gjermaninë naziste. Ky term u krijua nga shkrimtari ...

Read More »

Ngritja dhe rënia e kombeve

  Selim Ibraimi-(CSSD)–Në botën antike qytet-shtetet ishin fillimi i organizimit të parë politik, social dhe ekonomik. Rrethimi i qytet-shteteve me murre të larta të mbrojtura mirë nga ushtarë të gardës perandorake përbënin një ndër shtyllat e polisit. Marrëdhëniet ndërkombëtare të botës antike kryesisht ishin të lokalizuara në një hapësirë të ngushtë të sistemit të atëhershëm. Shenjat e para i gjejmë ...

Read More »

Ndërtimi i shtetit dy kombësh

Selim Ibraimi (CSSD)–Mungesa për të mbajtur kurs të njëjtë për sa i përket kohezionit gjuhësor dhe etnik në diplomacinë publike të ambasadorëve amerikanë në Maqedoni shihet si dualitet në politikën e jashtme amerikane përballë shqiptarëve të Maqedonisë. Uniteti i proklamuar nga qeveria amerikane duke mos kontestuar dominimin etnik përbën një vatër të re të krizës së ardhshme në Maqedoni. Për ...

Read More »

SHBA, territori dhe mbijetesa e Maqedonisë

Selim Ibraimi-(CSSD) Çlirimi rus i Ballkanit pati një ndikim të madh në politikën e pas luftës në Europën Juglindore. Kundërshtarë të komunistëve në Ballkan kishin shpresuar se forcat anglo-amerikane do të zbarkonin së pari në gadishull, por këto shpresa u thyen nga uljet e Forcave Aleate në Itali, Francën jugore dhe Normandi. Konferenca në Jaltë dhe Iran në mes Fuqive ...

Read More »

Ekstremizmi politik, Lufta e Dytë Botërore dhe çështja e Maqedonisë

Selim Ibraimi- (CSSD) —Sidoqoftë, në Jugosllavi, si në shumicën e vendeve të Ballkanit, faktorët vendimtarë nuk ishin të brendshëm, por të jashtëm. Në luftën e brendshme për pushtet midis çetnikëve dhe partizanëve, këto të fundit u ndihmuan nga vendimi i Britanisë për të kaluar mbështetjen e logjistikës nga Mihailoviq në Tito, dhe në fund ishte Ushtria e Kuqe e Rusisë ...

Read More »

Thellësia e zgjerimit

Selim Ibraimi – Qendra e Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit- (CSSD)   Abstrakt  Zgjerimi i ri turk është duke kaluar nëpër vështirësitë dhe përvojat e së kaluarës historike të popujve të rajonit me Perandorinë Osmane. Disa forca nuk e duan këtë fuqizim e ca të tjerë e shohin këtë lëvizje nga këndi bashëkohor i zhvillimit dhe integrimit të rajonit. Megjithatë në këtë ...

Read More »

DY RREZIQE PËR AMERIKANËT NË BALLKAN

Nga Selim Ibraimi – (CSSD) Dhjetë bilionë dollarë investime direkte dhe kredi nga Republika Populllore e Kinës (RPK), 30 bilionë dollarë  linjë e hapur nga paketa kineze për Ballkanin dhe Evropën Qendrore konsiderohen si një ndër shumat më të mëdha të investimeve në kontinentin europian. Plani ambicioz kinez dhe overtura ushtarake ruse nëpër vendet e Evropës Lindore e ka përmbysur ...

Read More »

Maqedonia dhe krizat e ardhshme

Nga Selim Ibraimi-Qendra e Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit-Maqedoni   Hyrje Zëvendëspresidenti amerikan Mike Pence është duke i vizituar pikat më të ndjeshme të Europës nga kërcënimi rus, duke filluar nga Estonia, Gjeorgjia e deri në Mal të Zi. Me këtë vizitë administrata e Presidentit Donald Trump na lë të kuptojmë se përkushtimi amerikan ndaj aleatëve europianë do të vazhdojë. ...

Read More »

The last “Joker”

By Selim Ibraimi -Center for Security Studies and Development -Macedonia (CSSD) –The rise of political tensions in Macedonia is a concern for a part of the international community. Macedonia is a land lack country and surrounded by powerful states. The U.S. since 1992 has helped this former Yugoslav republic to accommodate in the post-Yugoslav world. Puring millions of dollars and ...

Read More »

Macedonia’s crisis: A challenge for European powers

By Selim Ibraimi-The Center for Security Studies and Development-Macedonia (CSSD)   Summary  Russia’s Foreign Ministry as part of the growing activities in the Balkans, has issued couple statements on recent political developments in Macedonia. Last year in Montenegro was an attempted coup by Russian officers to overthrow the government and change the outcome of elections. In comparison with the EU, ...

Read More »