CRITICAL SECURITY

NJË MOMENT I RËNDËSISHËM PËR BALLKANIN

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Burrështetas dhe zyrtarë të Aleancës Veri-Atlantike janë  takuar sot në Bruksel në ndërtesën e re të NATO-s. Organizata mbeti e vetmja aleancë ushtarake në botën e re që kur Lufta e Ftohtë mori fund dhe Pakti i Varshavës u shpërbë.  Si një ndër Aleancat më të fuqishme të shekullit të XXI, NATO ...

Read More »

EKSPANSIONI DHE MODELI UNITAR

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT – Dhuna dhe ekstremizmi politik janë bërë përditshmëri në çështjet e brendshme të Maqedonisë. Vështirë se një vit kalon pa lajme për aktivitetet e sulmeve ndëretnike dhe kriza politike. Nocioni që duhet pranuar është se, shoqëritë multietnike shpesh janë të prirura për dhunë dhe anarki. Këtu nuk përjashtohet Maqedonia, Kosova dhe ...

Read More »

THE EU’s LIMITED ENLARGEMENT TO THE BALKANS

SELIM IBRAIMI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT-(ISSD) The most powerful and influential states of the European Union (EU), Germany, France, the Netherlands, Austria and Denmark, at the end of the week, undertook a series of measures regarding the new asylum rules for refugees displaced from Levant and Maghreb into the EU member states. Therefore European disagreements over migration were transferred ...

Read More »

ZGJERIMI I KUFIZUAR

SELIM IBRAIMI– INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Shtetet më të fuqishme dhe më me ndikim të Unionit Evropian, Gjermania, Franca, Holanda, Austria dhe Danimarka, në fund të javës ndërmorrën një varg masash për sa i përket rregullave të azilit dhe refugjatëve të zhvendosur nga Levanti dhe Magrebi. Mospajtimet evropiane rreth migrimit u transferuan në Ballkanin Perëndimor me shtyerjen e datës ...

Read More »

NGA IRREDENTIZMI NË PARTNERITET STRATEGJIK

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Disa qindra qytetarë të përkatësisë maqedonase po protestojnë kundër marrëveshjes së arritur në mes Maqedonisë dhe Greqisë. Fyerje dhe sharrje mbi baza etnike kundër shqiptarëve vazhduan ta plotësojnë mozaikun etnik dhe urretjen e protestuesëve në qendër të Shkupit. Kryeministrat Zoran Zaev dhe Aleksis Cipras janë dakorduar rreth një dokumenti i cili do ...

Read More »

PUSHTIMI I TERRITORIT

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Sistemi politik i Europës mesjetare ishte një farë kombinimi i pushtetit lokal dhe vendosjes së politikës në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Megjithatë, që nga shekulli i XIV ky sistem u thjeshtua shumë, pasi shteti u shfaq si një entitet politik i vendosur në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Shtetet e reja në të ...

Read More »

KAPJA E SHTETIT NË MAQEDONINË POST KOMUNISTE

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT  I .E ardhmja e Maqedonisë po testohet jo vetëm nga faktorë të jashtëm, por kjo po bëhet reale nga vetë maqedonasit të cilët nga mungesa e zhvillimit demokratik po e pengojnë ecjen e Maqedonisë përpara dhe ngritjen e shtetit ligjor e jo dogmatik. Me këtë kapje të shtetit dhe luftë të brendshme ...

Read More »

VIZITA E DIPLOMATIT PALMER DHE POZICIONI SHQIPTAR NË BISEDIMET GREKO-MAQEDONE

SELIM IBRAIMI–Matthew Palmer, Drejtori i Zyrës për Evropën Juglindore në Departamentin e Shtetit (DASH), është takuar të mërkurën me kryetarin e BDI-së Ali Ahmeti në Shkup. Sipas njoftimit të BDI-së, në takim është diskutuar për negociatat midis Shkupit dhe Athinës si dhe opsioneve për mbylljen e kontestit me emrin në mënyrë që të zhbllokohen dyert e NATO-s dhe BE-së për ...

Read More »

LOJA ME EMRA

 SELIM IBRAIMI- Greqia në mënyrë indirekte e hodhi poshtë propozimin e pranuar nga pala maqedone “Republika Ilinditase e Maqedonisë”. Në në një kumtesë ajo theksoi se për një zgjidhje në mes dy palëve duhet përcaktues gjeografik dhe kohorë. Atëherë është absurde se pse kryeministri Zoran Zaev bashkë me ekpin e tij dje në një konferencë shtypi tha se janë dakorduar me ...

Read More »

DEKADA E TRETË DHE NDRYSHIMET NË SISTEMIN EUROPIAN TË SIGURISË

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Fundi i dekadës do të shoqërohet me ndryshime, në sistemin europian të sigurisë dhe me një BE të pafuqishme për t’i menaxhuar krizat. Kjo nuk është hera e parë që, Europa nuk ka qenë e aftë për të vepruar dhe dallimet në mes fuqive europiane kanë prodhuar kriza të reja në Ballkan. ...

Read More »