Monthly Archives: August 2020

Пандемијата не може да се бори без вода, дисциплина и добро организирано здравје

Коментар на Селим Ибраими- Додека политичките партии играат за тоа кој ќе стане премиер или министер, граѓаните на Cеверна Македонија се соочуваат со сиромаштија и недостаток на основни услови за живот. Дали е ова владата што ќе ја доближи Европа до нас? Пандемијата продолжува и веќе го осиромаши македонскиот граѓанин уште повеќе. Некои градови во земјава немаат вода, на пример ...

Read More »

Партиски функционери блиски до лидерот, сонуваат за тоа колку пари месечно ќе заработат!

Коментар на Селим Ибраими- Како што одминуваат деновите, граѓаните чекаат да видат кој ќе ја формира власта, активистите исто така со нетрпение чекаат кога лидерот на партијата ќе каже нешто. Додека партиските функционери кои останаа блиски до лидерот се подготвуваат за позициите и сонуваат за тоа колку пари месечно ќе заработат и кога ќе станат милионери. Покрај тоа, друга група ...

Read More »

Дали Алтернативата и Алијансата на Албанците ќе бидат заедно во владата?

Коментар на Селим Ибраими – Алтернативата на Африм Гаши објави дека разговорите со поранешниот премиер Заев одат добро и оти АА се очекува да биде дел од владата. Додека Заев изјави за медиумите дека разговара со сите во различни формати. АА на Африм Гаши беше дел од последната влада на Заев и има добри односи со СДСМ. АА е во ...

Read More »

Të gjitha partitë shqiptare të hyjnë në qeveri, nuk ka nevojë për një opozitë të dobët!

NGA SELIM IBRAIMI-Takimet e liderëve për formimin e qeverisë së re të Maqedonisë Veriore tashmë kanë filluar. Dhe kjo është një shenjë e mirë që të gjithë janë të interesuar të kenë një qeveri të qëndrueshme që do të luftojë COVID-19 dhe situatën e vështirë ekonomike në vend. Sipas dinamikës, gjasat janë që Zoran Zaevi të formojë qeverinë me partitë ...

Read More »

Сите албански партии да влезат во владата, нема потреба од слаба опозиција!

Пишува Селим Ибраими- Состаноците на лидерите за формирање на новата влада на Северна Македонија веќе започнаа. И ова е добар знак дека сите се заинтересирани да имаат стабилна влада која ќе се бори против КОВИД -19 и тешката економска состојба на земјата. Според динамиката, големи се шансите Зоран Заев да ја формира владата со албанските опозициски партии, Aлијанса  на Албанците , ...

Read More »

Zaevi vendos se kush do të jetë nacionalist! A do të pajtohet Ali Ahmeti me këtë përçmim?

NGA SELIM IBRAIMI-Zoran Zaevi tha dje se do të krijojë një koalicion me të gjithë ata që do të shmangin nacionalizmin. Kreu i BDI-së, Ali Ahmeti tha se nuk ka asgjë konkrete deri më tani. Ndërsa PDSH-ja e Menduh Thaçit pranoi të hyjë në qeveri duke formuar grupe pune me LSDM-në. A keni vërejtur që LSDM-ja dhe Zaevi na edukojnë ...

Read More »

Zaev odlučuje ko će biti nacionalista. Da li će se Ali Ahmeti složiti sa ovom poricanjem?

Piše Selim Ibraimi– Zoran Zaevi rekao je danas da će formirati koaliciju sa svima onima koji će izbeći nacionalizam. Lider DUI-a Ali Ahmeti rekao je da za sada nema ništa konkretno. Dok je DPA Menduh Thacija pristala da uđe u vladu formiranjem radnih grupa sa SDSM-om. Da li ste primetili da SDSM i Zaev podučavaju građanstvo i obrazuju šta patriotizam ...

Read More »

Sela i Gaši prvo moraju saznati šta žele

Piše Selim IBRAIMI– Vođa Alternative, Afrim Gaši , izjavio je da će razgovarati s mandatarom kao koalicija. To je znak koji je danas Gaši rekao nakon mnogih glasova da se koalicija sa Savezom Albanaca može podeliti i da Alternativa može sama da uđe u moguću vladu Zaeva. Ali u tom je procesu sve moguće, jer malo je verovatno da će ...

Read More »

Taktizimet para Zaevit dhe Mickovskit

NGA SELIM IBRAIMI-Nuk ka dilema se duhet të formohet një qeveri e re për të menaxhuar krizën shëndetësore të koronavirusit dhe të kontrollojë trazirat e mundshme sociale që mund të vijnë nga kriza ekonomike dhe varfëria në Maqedoninë Veriore. LSDM dhe BDI ka të ngjarë të formojnë një qeveri të re. Sidoqoftë, duket se partia BESA, e cila fitoi katër ...

Read More »

Ovo je politika sa kojom morate da pravite kompromise

Piše Selim Ibraimi–Nova vlada mora biti formirana kako bi se izborila sa koronavirusnom zdravstvenom krizom i kontrolisala moguće socijalne nemire koji bi mogli nastati usled ekonomske krize i siromaštva u Severnoj Makedoniji. Vjerovatno će SDSM i DUI formirati novu vladu. Međutim, čini se da stranka BESA, koja je uz pomoć Zaevog SDSM-a osvojila četiri mesta u parlamentu, pokušava da iz ...

Read More »