Коментар на Селим Ибраими-  Во нашите политички партии веќе не е новост кој води и одлучува за кадрите во владата, во партијата, во општините, во општинските совети, ограноци, под-ограноци, во конзулатите, во амбасадите, во дипломатијата, па и на универзитетите, кој ќе биде декан, ректор, професор, асистент и на многу други раководни позиции во институциите.

Како сите знаеме,  тој е претседателот на партијата и некои поединци кои стојат како главни оперативци за донесување одлуки и кои знаат сè. Нивната работа e да играт позади грбот на новите кадри и можните блокади, и улогата на овие оперативци кои сакаат тесната интересна група да биде добро претставена во владините тела и во клучните финансиски позиции на државата.

Сега оперативците со помош на сестрински партии, се оние кои често создаваат поделби во ограноците или под-ограноците на партијата, поради исклучување на членството и смена на кредибилни членови на партијата кои дадоа придонес неколку години.

Како може една самоизбраната личност да биде толку силна и да има примат да избере кој ќе биде во владата, идниот директор или во друга позиција? Не е ни чудо што овие високи партиски оперативци се добро поврзани и добро поврзани со центрите за распоредување. Сè додека тоа е случај, овие партии и групи нема да ги застапуваат интересите на граѓаните и гласачите. (@CSSDMacedonia)

[box type=”note” align=”aligncenter” ] Селим Ибраими е албанско-американски аналитичар и истражувач за балкански прашања. Дипломирал на новинарство (БА). Тој има магистерска диплома (МА) по меѓународни односи од Универзитетот Вебстер, Воздухопловната база Скот во САД. Ибраими живее и работи во САД и Македонија. Tој е директор на Институтот за Безбедносни Студии и Развој – Македонија (ISSDМ). Ибраими е автор на повеќе книги и публикации за Балканот. -Студен мир (10 години геополитички реконфигурации на Балканот) -2016. -Територија на тивка војна (Нови трендови и динамика во Југоисточна Европа) -2018. -Одлучувачка битка (Чума на промени во границите на Балканот)-2019. [/box]